Taustantarkastajat
 
Juhani Knuutin uutuuskirjassa virheellistä tietoa täydentävien hoitojen järjestäytymisestä

Juhani Knuutin uutuuskirjassa virheellistä tietoa täydentävien hoitojen järjestäytymisestä

Professori Juhani Knuutin tuoreessa kirjassa Kauppatavarana terveys (Minerva Kustannus Oy 2020) on annettu virheellinen ja harhaanjohtava kuva täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen ammattilaisten nykyisestä järjestäytymisestä. Knuuti kirjoittaa: ”Lääketieteen ulkopuolisten hoitojen alat eivät ole järjestäytyneet, joten ei ole olemassa elinkeinonharjoittajia edustavaa tahoa, jonka kautta kuluttuja-asiamies voisi alaa ohjeistaa.” Tämä väite on virheellinen. Suomessa toimii useita kymmeniä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimivien hoitajien ammatillisia järjestöjä, jotka edustavat täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tuhansille elinkeinonharjoittajille on Suomessa omia ammattilaisjärjestöjä muun muassa fytoterapiassa, perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, akupunktiossa, vyöhyketerapiassa, hypnoosissa, kalevalaisessa jäsenkorjauksessa, ayurvedassa, homeopatiassa, ravitsemushoidossa, shiatsussa jne. Lisäksi eri ammattilaisjärjestöjen yhteistyötä koordinoivat Luonnonlääketieteen keskusliitto LKL ry ja Luontaishoitoalan Foorumi ry. Monet järjestöt ovat jäseninä tai tekevät yhteistyötä alan kansainvälisten organisaatioiden kanssa.

Juhani Knuuti ei ole ilmoittanut virheelliselle väitteelleen tietolähdettä. Se saattaa olla peräisin yli 10 vuotta sitten julkaistusta Sosiaali- ja terveysministeriön vaihtoehtohoitoja käsittelevästä raportista (Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittäneen työryhmän raportti. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2009:17), jonka tiedot ovat monilta muiltakin osin jo vanhentuneita.

Sääntelyn valmistelun tulee perustua oikeaan, luotettavaan ja ajankohtaiseen tietoon täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja tarjoavien ammattilaisten toiminnasta.

Mika Rönkkö, Luontaishoitoalan Foorumi ry:n varapuheenjohtaja